NYHEDSBREV

Fodbolddrama på SPOT Festivalen2. Juni, 2007

Erik Barkman, foto: Lars Rune Jørgensen, Kasper Borch. |

Arvefejden endte i ærgrelse (foto: Jørgensen)

Det danske landshold og Officersplads røg fra helvede til himlen og tilbage igen, da Sverige skrivebordssejrede 3-0 i Parken. SPOT Live vejrede stemningen.

Fodbold og festival er måske nok et aparte par, men den danske fodboldappetit er glubsk. Derfor er der også tradition for at konvertere rockscener til storskærme i anledning af særligt vigtige fodboldkampe. Traditionen nåede en slags kulmination, da Nirvanas Kurt Cobain i 1992 kunne lykønske et ekstatisk Roskilde med det europæiske mesterskab i fodbold. Dagens arvefjendeopgør på Officersplads er knap så vigtigt, men nogenlunde lige så dramatisk.

Klokken er 20. Efter den obligatoriske afsyngning af den danske nationalssang og lige så obligatoriske buhen af den svenske bliver kampen fløjtet i gang på den lille storskærm spændt ud foran Officersplads-scenen. I teltet står en ganske talrig forsamling, ikke overraskende sammensat mestendels af mænd. Det danske holds startopstilling bliver vendt og drejet – ”åh nej, ikke Jon Dahl på toppen!” – men SPOT-publikummerne får snart mere alvorlige sager at klage sig over.

For det tager blot det svenske landshold seks minutter at udnytte et dansk forsvarskiks til at bringe sig foran 1-0. For hver langsomme gengivelse af forsvarsspiller Michael Gravgaards kiksede tilbagelægning lyder endnu et ærgerligt ”neeej!” fra de slukørede fodboldentusiaster. Men det bliver værre endnu: Efter 22 minutter bliver et frispark snittet lidt heldigt i mål til svensk tomålsføring, og blot tre minutter senere fumler svenske Johan Elmander bolden ind over den danske målstreg. Parkens måltavle: 0-3.

- Det er helt vildt! kommenterer en hovedrystende ungersvend.
- Danmark har stadig chancer, fastholder kommentator Jan Mølby på storskærmen.
- Gu har de da ej! replicerer en frustreret SPOT-publikummer på Officersplads.

Vild jubel under teltdugen (foto:Jørgensen)

Efter 33 minutter er stemningen så desperat, at et hjørnespark til Danmark bruges som påskud til jubel. Men hjørnesparket fører ad omveje til en 1-3 reducering, og så er der for alvor noget at juble over. Alligevel er stemningen afventende og forbeholden resten af første halvleg. Nogle er allerede smuttet videre i festivallandskabet på jagt efter mere opløftende oplevelser.

Anden halvleg bliver styrkeforholdet vendt på hovedet. De fodboldentusiaster, der stædigt har fastholdt håbet og forsaget livemusikkens glæder, finder pludselig livsglæden : Først reducerer Jon Dahl Tomasson til 2-3, hvorefter den århusianske helt Leon Andreasen gør det til 3-3. Vild jubel på Officersplads, hvor ølkrus og iturevne SPOT-flyers slynges op i luften, mens rød-hvide fodboldslagsange synges taktfast under teltdugen.

Som bekendt slutter historien om det danske landsholds eventyrlige comeback ulykkeligt. Christian Poulsen slår en svensk angriber i maven med rødt kort og straffespark til følge – men før sparket kan afvikles, løber en dansk galning på banen og langer ud efter dommeren. Han udmarcherer prompte og lader en måbende Officersplads forstå, at Danmark er taberdømt 0-3. Efter kampen står publikum længe og lytter til spillere, trænere og eksperters kommentarer, målløse over den forestilling, de har været vidne til. SPOT Live fanger nogen af dem, der kan løsrive sig:

(foto: Borch)

Ole Pedersen, 24, rustfri klejnsmed
Hvad synes du om kampen?
- Det var et godt arrangement, der viste, at fodbold kan noget med at forene mange forskellige slags folk. Akkurat som SPOT Festivalen også kan det, faktisk. Men jeg synes, det var lovligt hårdt at taberdømme Danmark. Den gule trøje er i øvrigt ikke udtryk for svenske sympatier. Jeg tror faktisk, det er en Aabenraa Boldklub-bluse!
Hvad skal du se nu for at dulme de flossede nerver?
- Band Ane. Det er nyt og funky, og det er jo det, SPOT handler om!

Christina Tønder Bell, 29, grafisk designer
- Jamen, det var en rigtig god kamp – lige til en tosse løb ind på banen og ødelagde det hele! Man må undre sig over, hvad sådan en mand egentlig tænker på. Jeg synes så måske, at dommeren overreagerer lidt, men det er ikke hans skyld, at kampen ender, som den gør.
Hvad skal du se nu?
- Spleen United – ikke? (Kigger på kæresten, der nikker) Ja!

(foto: Jørgensen)

Kasper Søby, 24, trykker
- De to hold har hver deres halvleg, og 3-3 havde været et fortjent resultat. Rigtig underholdende kamp. Men superærgerlig afslutning, den fik – dommeren blev jo slet ikke ramt!
- Bli Glad her på Officersplads. Så kan vi falde ned på lidt reggae. Danmark har brug for kærlighed!