ROSA

SPOT

MXD
 


FORSIDE
NYHEDER
FESTIVALBILLETTER
DSB WILDCARD FESTIVALBILLETTER
PROGRAM OG
TIDSPLAN
BANDS
ANMELDELSER
SEMINARER
INTERVIEWS
KONFERENCIERS
TORSDAG: ÅBNINGSAFTEN
TORSDAG: KONFERENCE OG UDSTILLING
SPOT CAFE
INFO OM SPOT
INFO-KORT
FORMÅL OG
KONCEPT
SAGT OM SPOT
SPOT HISTORIE
SPONSORER OG
PARTNERE
OMRÅDEANSVARLIGE
TEKNIK
BLIV FRIVILLIG
KONTAKT OG
FEEDBACK
NYHEDSBREV

Færingerne vil høres

Tekst: René Wiborg. Foto: Michael Ersted | 

 
Jón Tyril, koncertarrangør
Den unge færing Budam, øernes svar på Tom Waits – og orkestret Boys In A Band fik fredag nat deres udlandsdebut i pAKHUSET på havnen i Århus som del af en færøsk temaaften.

- Der er så mange gode færøske bands, som fortjener at blive hørt af et dansk publikum, mener Jón Tyril, som har sat temaaftenen i scene.

Men hvad er det, de færøske bands kan byde på?

- Der har altid været gode historiefortællere på øerne. Vi har en 1000-årig tradition for at fortælle historier, derfor er der mange fantastisk gode singer/songwritere, bl.a. Teitur. Musikalsk set kan vi godt lide at blande noget ”gammeltestamentligt” med noget moderne. F.eks. tager Boys In A Band inspiration fra både Dylan, Hendrix og Arctic Monkeys. Denne dualitet er typisk færøsk. Det skyldes måske, at vi rummer flere historiske perioder på samme tid. Landbrugs- og fiskersamfundet lever sammen side om side med et moderne teknologisamfund, fortæller Jón Tyril.

 
Vue ud over G! Festivalen i Göta, Færøerne
 
En femtedel af befolkningen til festival

Hvis man har appetit på at opdage mere færøsk musik, er det en god idé at besøge Jóns hjembygd, Göta, med 1000 indbyggere fra 19. til 21. juli. Her foregår den fem år gamle G! Festival, hvor grundlæggeren Jón i dag er Musical Director og talsmand.

- Jeg vil tro, at cirka hver femte færing kommer til festivalen. I alt cirka 10.000 mennesker, oplyser Jon.

På G! Festival er halvdelen af de 40 orkestre lokale, resten kommer fra udlandet. Blandt årets navne finder vi - ud over Budam og Boys In A Band - Nephew, Hatesphere, Guillemots (UK), Pravda (FR), Young Dubliners (US) og Dixie Hummingbirds (US).

Med i Clickhaze

Jón Tyril har i øvrigt en fortid som guitarist i et af mest kendte færøske orkestre, Clickhaze, som frem til 2003 begejstrede publikum og anmeldere med deres gotiske tusmørkemusik. De var inspireret af bl.a. Rammstein, The Cure og norske Theatre of Tragedy - og sang skiftevis på færøsk, dansk og engelsk.

I samme orkester var i øvrigt sangerinden Eivör Pálsdottir, som atter gæster SPOT i år og singer/songwriter, Høgni Lisberg, der tidligere har spillet på SPOT.

http://www.gfestival.com
         


Mail til ROSA